Προϊόντα
Ανοίγουμε ξανά
09:00

Είναι αποτελεσματικοί ενάντια στους ιούς οι καθαριστές αέρα?

Είναι αποτελεσματικοί ενάντια στους ιούς οι καθαριστές αέρα?
share on
Οι καθαριστές αέρα είναι συσκευές που αναρροφούν τον αέρα του χώρου, τον περνούν μέσα από φίλτρα Hepa και ενεργού άνθρακα και τον αποδίδουν ξανά καθαρό στον εσωτερικό χώρο.
Το Hepa είναι φίλτρο αποτελούμενο από ίνες υαλοβάμβακα με πολύ πυκνή πλέξη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την κατακράτηση των σωματιδίων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νόρμα EN7789 οι κατηγορίες των φίλτρων Hepa είναι:
Κατηγορία Φίλτρου HEPA  Κλάση Απόδοση  Μέγεθος σωματιδίων που κατακρατούν
 Semi HEPA E10 85%  >1μm
  Semi HEPA E11 95%  >0.5μm
 HEPA E12 99.5%  >0.5μm
 HEPA H13 99.97%  >0.3μm
 HEPA H14 99.995%  >0.3μm

Οι συσκευές Winix και Boneco χρησιμοποιούν σε όλα τα μοντέλα τους φίλτρα Hepa τύπου H13 ή αλλιώς απόλυτα φίλτρα Hepa (true Hepa) που συγκρατούν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο έως 0,3 μικρόμετρα στο εσωτερικό τους (1 μικρόμετρο = 1 χιλιοστό του χιλιοστού).

Οι ιοί είναι σωματίδια διαμέτρου συνήθως έως 0,1 – 0,2 μm επομένως θεωρητικά μικρότερα από αυτά που μπορούν να συγκρατήσουν τα φίλτρα true Hepa.

Παρόλα αυτά στο ερώτημα εάν τα φίλτρα Hepa μπορούν να συγκρατήσουν τους ιούς η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους:

   α) Σύμφωνα με την θεωρεία του Brown (Brownian movement), τα πολύ μικρά σωματίδια λόγω της απειροελάχιστης μάζας τους δεν κινούνται σε ευθεία τροχιά αλλά σε τροχιά ζικ – ζακ (κίνηση που αποκαλείται περιδίνηση ή στροβιλισμός).

*Πίνακας που δείχνει την κίνηση των πολύ μικρών σωματιδίων σύμφωνα με τη θεωρία Brown.

Ως αποτέλεσμα της κίνησης σε στροβιλισμό, οι ιοί δεν μπορούν να διαπεράσουν το φίλτρο Hepa και παγιδεύονται στο εσωτερικό του που λειτουργεί ως μαγνήτης.

   β) ο δεύτερος λόγος που το φίλτρο Hepa είναι αποτελεσματικό στην κατακράτηση των ιών είναι ότι αυτά τα πολύ μικρά σωματίδια στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αιωρούνται από μόνα τους αλλά βρίσκονται προσκολλημένα σε άλλα σωματίδια όπως σταγονίδια, νεκρά ανθρώπινα κύτταρα, απλή σκόνη κτλ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάμετρος των σωματιδίων που περιέχουν τους ιούς να είναι μεγαλύτερη από 0,3 μm κάνοντας και πάλι το απόλυτο φίλτρο Hepa ικανό να τα συγκρατήσει στο εσωτερικό του.

Τέλος κάτι σημαντικό είναι ότι η κατασκευή του φίλτρου true Hepa είναι τέτοια ώστε να εγκλωβίζει και να συγκρατεί στο εσωτερικό του τα σωματίδια.

Με άλλα λόγια από τη στιγμή που ο ιος εγκλωβίζεται στο Hepa παραμένει εκεί και δεν απελευθερώνεται ξανά στο περιβάλλον. Ύστερα από κάποιες ώρες ίσως και 1-2 ημέρες αδρανοποιείται και εξουδετερώνεται.

Δείτε τους καθαριστές αέρα Winix εδώ και Boneco εδώ

Πηγή

Η απάντηση είναι...