Προϊόντα
Ανοιχτά Τώρα!

Γιατί να αγοράσω Καθαριστή Αέρα;

 Γιατί να αγοράσω Καθαριστή Αέρα;
share on

Κάθε λεπτό εισπνέουμε περίπου 8 λίτρα αέρα, δηλαδή περισσότερα από 10000 λίτρα καθημερινά σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία. Ο αέρας αυτός που εισπνέουμε περιέχει σκόνη, ατμοσφαιρικούς ρύπους, καπνό, καυσαέρια, χνούδια, μικρόβια, ιούς και πολλές άλλες βλαβερές ουσίες. Ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι ο αέρας που υπάρχει είναι επιβαρυμένος από βλαβερές ουσίες. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία μας ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και σε ευπαθή σε αλλεργίες άτομα.

Οι καθαριστές αέρα πετυχαίνουν πολύ αποτελεσματικά να παράγουν καθαρό αέρα κατάλληλο για να τον αναπνέουμε. Εξαλείφουν τις ανεπιθύμητες μυρωδιές φιλτράροντας τα σωματίδια που τις παράγουν. Απομακρύνοντας τα ανεπιθύμητα και δυνητικά επικίνδυνα σωματίδια, ο καθαριστής αέρα συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία ενός βελτιωμένου και υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης.

Τι να προσέξω πριν την αγορά;

Είναι καλό πριν αγοράσουμε κάποιον καθαριστή αέρα να κάνουμε μόνοι μας τους υπολογισμούς καθώς μπορεί να υπάρχει παραπλάνηση ως προς τα τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε έμπορος ότι καλύπτει η συσκευή του. Είναι συχνό το φαινόμενο μικρής παροχής αέρα καθαριστές να δηλώνουν ότι καλύπτουν πολλά τετραγωνικά πράγμα αδύνατο.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε πριν καταλήξουμε στον καθαριστή αέρα που μας καλύπτει.

      1. Την παροχή αέρα της συσκευής (m³/h) ώστε να υπολογίσουμε αν επαρκεί για τα τετραγωνικά του χώρου μας.
      2. Τα στάδια φιλτραρίσματος καθώς και την κατηγορία των φίλτρων που διαθέτει η συσκευή μας πχ Hepa, Ενεργού άνθρακα κτλ.
      3. Ο βαθμός CADR (Clean Air Delivery Rate) σε γύρη/σκόνη και καπνό.

Παροχή Αέρα

Η παροχή αέρα μας δείχνει τα κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα που μπορεί να καθαρίσει η συσκευή μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Φορέα σε θέματα Αερίων EPA (Environmental Protection Agency) ένας καλός καθαρισμός του χώρου είναι όταν γίνονται 5 ή περισσότερες εναλλαγές αέρα ανά ώρα ενώ ένας πιο μέτριος καθαρισμός είναι όταν γίνονται 2,5 έως 4 εναλλαγές αέρα ανά ώρα. Για παράδειγμα αν έχουμε έναν χώρο 25 τετραγωνικά με 3 μέτρα ύψος τα κυβικά μέτρα του χώρου είναι 25*3=75m³. Αν αφαιρέσουμε ενδεικτικά 25 κυβικά μέτρα που είναι ο όγκος που καταλαμβάνουν τα έπιπλα απομένουν 50m³. Οπότε για το βέλτιστο αποτέλεσμα ο καθαριστης που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει ελάχιστη παροχή αέρα 50*5=250m³/h

Στάδια φιλτραρίσματος και φίλτρα

Το προφίλτρο είναι φίλτρο από πλαστικό και είναι πλενόμενο. Χρησιμεύει στο να μαζεύει τα μεγάλα σωματίδια σκόνης, τρίχες και χνούδια ώστε να προστατεύονται τα φίλτρα Hepa και ενεργού άνθρακα. Το προφίλτρο είναι απαραίτητο ειδικά εάν στο χώρο υπάρχουν κατοικίδια.

Το φίλτρο HEPA (High Efficiency Particle Arresting) είναι κατασκευασμένο από μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, οι οποίες στη συνέχεια έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Το HEPA αφαιρεί από τον αέρα πάνω από 99% των σωματιδίων αποτρέποντάς τα να κυκλοφορήσουν εκ νέου στο περιβάλλον. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην επιλογή φίλτρων HEPA, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά απομιμήσεις αυτού με μικρότερη αποτελεσματικότητα. Το φίλτρο HEPA αποτελεί το αποτελεσματικότερο για την κατακράτηση μεγάλου όγκου αιωρούμενης σκόνης, αλλεργιογόνων και βακτηριδίων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νόρμα ΕΝ 7789 οι κατηγορίες των φίλτρων είναι :

Κατηγορία Φίλτρου HEPA Κλάση Απόδοση Μέγεθος σωματιδίων που κατακρατούν
Semi HEPA E10 85% >1μm
Semi HEPA E11 95% >0.5μm
HEPA E12 99.50% >0.5μm
HEPA H13 99.95% >0.3μm
HEPA H14 99.995% >0.3μm

Το φίλτρο ενεργού άνθρακα εξουδετερώνει τους αέριους ρύπους. Αποτελείται από εκτεταμένο σύστημα πόρων μοριακών διαστάσεων. Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο ενεργός άνθρακας έχει διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας καθώς για να παραχθεί πρέπει να θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα. Έτσι αποκτά μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι έτσι δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του φίλτρου και ο αέρας που απελευθερώνεται είναι καθαρός από οσμές και καπνό.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την λειτουργία ιονιστή. Επί της ουσίας είναι μια ακίδα μέσα στη συσκευή που παράγει στην ατμόσφαιρα αρνητικά ιόντα. Αυτά τα ιόντα ηλεκτρίζουν τα αιωρούμενα στον εσωτερικό αέρα σωματίδια και τα κολλάνε σε επιφάνειες μέσα στον χώρο μας πχ έπιπλα, τοίχους, ρούχα, κουρτίνες κτλ. Τα σωματίδια μένουν στον χώρο απλά παύουν να αιωρούνται και επομένως δεν τα αναπνέουμε.  Η διαδικασία ιονισμού εκπέμπει στην ατμόσφαιρα Όζον το οποίο σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οπότε η χρήση του ιονιστή πρέπει να γίνεται με σύνεση. Η χρησιμότητα του ιονιστή έγκειται στο ότι συμπληρώνει τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας καθώς τα μικροσωματίδια παύουν να αιωρούνται.

Η σωστή μέθοδος καθαρισμού του αέρα είναι αποκλειστικά μέσω φίλτρων Hepa και Ενεργού άνθρακα.

Βαθμός CADR

Οι αξιολογήσεις CADR αναπτύχθηκαν από την Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών ( AHAM ) και οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με μια διαδικασία που καθορίζεται από την ANSI / AHAM AC-1. Αναφέρεται στην ποσότητα του φιλτραρισμένου αέρα που εξάγει η συσκευή σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως αυτό της μίας ώρας. Η μέτρηση αύτη πραγματοποιείται για την σκόνη, την γύρη και τον καπνό ξεχωριστά. Οπότε όσο πιο υψηλό το αποτέλεσμα CADR τόσο πιο αποτελεσματικός είναι ο καθαριστής αέρα.

Συνεπώς οι καθαριστές αέρα βελτιώνουν σε σημαντικό βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι μας. Φιλτράρουν όλα τα επιβλαβή στοιχεία που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και βοηθάνε στην υγεία μας. Είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την δημιουργία ιδανικών συνθηκών στο σπίτι μας και την διαφύλαξη της υγείας της δικής μας και της οικογένειας μας.

Καθαριστής Αέρα

Aγοράστε τώρα τον δικό σας καθαριστή αέρα

Είναι καλό πριν αγοράσουμε κάποιον καθαριστή αέρα...