Ανοιχτά Τώρα!
gr
en

Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων και ποια η σχέση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά

Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων και ποια η σχέση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά
share on

Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

Από πού πήρε το όνομα της

Η νόσος των λεγεωναρίων πήρε το όνομά της από μία λοίμωξη του αναπνευστικού από την οποία προσβλήθηκε μεγάλος αριθμός βετεράνων της Λεγεώνας της Αμερικής, σε ένα συνέδριο στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. το 1976. Στη συνέχεια, αρκετές εξάρσεις της Νόσου των Λεγεωνάριων παρουσιάστηκαν διεθνώς και συχνά τροφοδότησαν βεβιασμένες κινήσεις πανικού ή προσπάθειες δαιμονοποίησης ορισμένων συστημάτων κλιματισμού.

Ποια η σχέση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά

Το βακτήριο της Λεγεωνέλλας που προκαλεί την επικίνδυνη αυτή ασθένεια, ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο σε υγρά κλίματα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, δεν ήταν δύσκολο, τα πρώτα χρόνια να την συνδέσει ο κόσμος με τα κλιματιστικά. Φανταστείτε ότι πολύς κόσμος την ξέρει και ως νόσο των κλιματιστικών.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η νόσος μπορεί να προκληθεί από κλιματιστικά που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, από κλιματιστικά με βρώμικα φίλτρα, από εσωτερικές μονάδες εκτεθειμένες σε καπνό κλπ. Μια άλλη υποτιθέμενη εστία του βακτηρίου είναι οι σωληνώσεις του σπιτιού μας (υδραυλικές, κλιματιστικών κλπ) λόγω του υγρού περιβάλλοντος και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν το καλοκαίρι. Την δεκαετία του 90 ακόμη και οι γιατροί ενοχοποιούσαν τα κλιματιστικά για την εμφάνιση της νόσου, ειδικά όταν συνδυάζονταν με ελλειπή αερισμό των χώρων.

Σήμερα πάντως, οι πνευμονολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά.

Οπότε το μόνο που έμεινε είναι το όνομα "νόσος των κλιματιστικών"!

Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων και ποια η σχέση της νόσου των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά