Προσφορές
Ανοιχτά Τώρα!

Τζάκι και Μόλυνση Ατμόσφαιρας: Τί ισχύει?

Τζάκι και Μόλυνση Ατμόσφαιρας: Τί ισχύει?
share on

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη ξεκίνησαν να ανάβουν το τζάκι στο σπίτι για να ζεσταθούν, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ζήσουμε πάλι κατάσταση αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις από τους καπνούς από τα τζάκια των σπιτιών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την βλαβερή επίδραση που ασκεί στον οργανισμό μας η χρήση των τζακιών.         

Η ίδια έρευνα έχει γίνει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα (Λονδίνο, Παρίσι, Μοντρεάλ, Όσλο κ.ά.) με παρόμοια αποτελέσματα.

Επίσης σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και την επικεφαλής της έρευνας, Anette Kocbach Bølling, οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των αιωρούμενων σωματιδίων από την καύση των ξύλων είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και η διοξίνη. Σημειώνεται ότι έχουν μεγάλη επίδραση στην επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αναπνευστικών νόσων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Στα βρέφη, στα νήπια και στα μικρά παιδιά, η έκθεση στον καπνό αυτό μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Ενδιαφέρον από τις μελέτες παρουσιάζει το επιχείρημα ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν σε γενικές γραμμές 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια στο κιλό καύσιμης ύλης από ένα σύγχρονο και καλά συντηρημένο καυστήρα. Αυτό σημαίνει πως η ρύπανση που προκαλεί ένας σύγχρονος καυστήρας που θερμαίνει 30 διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία είναι η ίδια με εκείνη που προκαλεί ένα μόνο παραδοσιακό τζάκι με καυσόξυλα που θερμαίνει ένα μόνο δωμάτιο!

Επίσης αναφέρεται ότι η καύση ξύλων στο τζάκι έχει πολύ μεγαλύτερο  μερίδιο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Με λίγα λόγια, καθίσταται εύλογο ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα φιλτραρίσματος του αέρα των μικροσωματιδίων που δε μπορεί να φιλτράρει ο ανθρώπινος οργανισμός. Η πιο εφικτή και προσιτή λύση είναι οι ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ εσωτερικών χώρων με τα ειδικά φίλτρα που περιέχουν και με κυριότερο το φίλτρο HEPA που φιλτράρει έως το 99.97% των μικροσωματιδίων.

Τζάκι και Μόλυνση Ατμόσφαιρας: Τί ισχύει?